Az alapanyagokról

A kovásszal való munka egyik legfontosabb tényezője, a megfelelő alapanyag használata. Ennek kiválasztása alapos körültekintést igényel, és ebben rengeteg blogoldal és facebook-csoport nyújthat segítséget.

Eleinte úgy gondoltam, hogy a boltok polcain kapható lisztek, és még nem is legolcsóbbak megfelelő eredményt hoznak számomra. Alapvetően a nagymama portréval ellátott termékeket használtam, azonban a kovászom nem lett tőle elég erős. A kenyér nem kelt szépen, igaz, gyakorlatlanok is voltak a mozdulataim.

Az egyik fészbúkos csoportban ajánlották egyre erősebben a királylisztet. Ez a liszt a tönköly és a sima búza keresztezéséből származó királybúzából készült liszt, mely egyszerűen csodát tett a kovászommal. Az ebből a lisztből, illetve ennek a lisztnek a hozzáadásával készített kenyereim, pizzáim összehasonlíthatatlanul jobban sikerültek, mint a bolti lisztből készült ételek. Így, ha kovászolásra adnád a fejed, én biztatnálak, hogy ne félj az internetről rendelni királylisztet.

A kenyerünk másik alapanyaga a víz. Én sima csapvizet használok, ami pár órán át levegőzik, hogy a klór kiszálljon belőle. De van, aki bubimentes ásványvizet használ, kinek mi :)

A kenyér harmadik alapanyaga a só. Nekem megfelel a durva szemcséjű - tehát nem a finomított - konyhasó is, van, aki tengeri, parajdi stb. sót használ, ki kell próbálni, kinek mi... :)

Én még olajat is teszek a dagasztás végén a tésztához. Nos, sima napraforgóolaj is megteszi, de itt is szárnyalhat a képzelet, igazán szerintem nem ad hozzá a kenyér ízéhez pluszt, csak az állagához.

Ezek tehát a hozzávalók.

És persze a KOVÁSZ!

img_20190527_130006.jpg

Róla regényeket lehet írni - írtak is, ha nem is regényeket, de rengeteget. Igen, Róla, mert Ő családtag, jóbarát, egy 'élő Flóra' üvegbe zárva, sokan nevet is adnak Neki. Különleges, számomra mindig egy csoda, mikor etetés után növekedni kezd és képződnek a bubik...na de ne szaladjunk előre. A lényeg a jó erős kovász, aki finom, jó minőségű lisztet kap hamizni, mert igen éhes tud lenni. Ő a kenyér lelke, a többi plusz az, amit magadból, a szeretetedből is beledagasztasz.

Mert a kenyeret csak SZERETETből lehet készíteni. Gondoskodással, odafigyeléssel.

Aztán pedig nagy étvággyal jól megenni!